Cuvântul „deşeuri” ne complică viaţa. E timpul să ne schimbăm mentalitatea. E timpul să privim resturile materiale drept „resurse”. Când auzim „deşeuri”,  trebuie să ne gândim: aruncăm definitiv acel material sau există alte posibilităţi de folosire? Răspunsul e simplu: deşeurile nu sunt gunoi, sunt resurse!

O doză goală de aluminiu poate fi, ca materie primă, un punct bun de plecare pentru o componentă importantă din motorul unui elicopter de jucărie. Paharul de plastic din care bem la birou, poate să devină fibra colorată din steagul echipei noastre de fotbal preferate.

Prin reciclare deşeurile pot deveni, din nou materie primă şi pot, deci, să redevină obiectele pe care le iubim. Dacă preţuim deşeurile, preţuim resursele judeţului. Şi dacă sortăm  deşeurile pentru reciclare respectând categoriile de materiale, înseamnă că iubim cu adevărat Bihorul!

Noul sistem de gestionare a deşeurilor se bazează pe participarea fiecărui locuitor al judeţului la nevoia comună de a proteja mediul şi calitatea vieţii prin prelungirea vieţii materialelor. Pentru asta este necesar ca fiecare dintre noi să evite ca deşeurile produse în activitatea curentă să ajungă în mediul înconjurător, aruncate la întâmplare.

Scopul nostru comun este de a separa deşeurile reciclabile în funcţie de tipul lor şi de a folosi deşeurile biodegradabile pentru fabricarea compostului, acolo unde este posibil. Asta trebuie să fie contribuţia noastră la destinul materialelor şi implicit față de mediul înconjurător din judeţul pe care îl iubim.

Legislaţia europeană privind deșeurile, la care România a aderat odată cu intrarea în Uniunea Europeană, a convenit că trebuie acordată o importanță deosebită diferitelor tipurilor de deșeuri, pe care trebuie să ştim că le împărțim în 3 mari categorii distincte:

  • Deşeuri reciclabile: plastic şi metal, hârtie şi carton, sticlă
  • Deşeuri biodegradabile: resturi menajere, resturi vegetale
  • Deşeuri reziduale: tot ce nu poate fi încadrat în niciuna din categoriile de mai sus, datorită compoziţiei sau impregnării cu alte materiale, ceea ce le face nereutilizabile.

Iată tipurile de deşeuri reciclabile, pe care trebuie să le identificăm şi să le separăm:

plastic și metal containerul galben
hârtie și carton containerul albastru
sticlă containerul verde
deșeuri reziduale container deșeuri reziduale: distribuit de operator