Nu există gunoi, doar resurse!

Care e diferenţa dintre gunoi şi deşeuri? Poluarea mediului versus protecţia mediului. Ce înseamnă vechiul gunoi? Materiale de toate felurile, amestecate, îngropate în pământ, unde se distrugeau în zeci, sute, chiar mii de ani, în funcţie de compoziţie. Suprafeţe imense pierdute pentru agricultură, locuire, activitate umană. Pe scurt, poluarea mediului şi a judeţului nostru, sănătate afectată, risipă de resurse.

Deşeuri înseamnă o atitudine nouă. Iubim resursele, deci reciclăm şi refolosim totul la maximum, pentru că iubim Bihorul. Doar ce rămâne după ce separăm deşeurile reciclabile de cele biodegradabile şi apoi pe cele reciclabile între ele şi le depunem corect, pe fiecare acolo unde este destinat, doar ce rămâne după acest proces putem numi cu adevărat “gunoi” sau, mai corect de atât, deşeu rezidual.

Exemple de deşeuri reziduale: reziduurile de la animalele de casă, conținutul sacului de la aspirator, mucuri de țigară, şervețele folosite și ambalaje foarte murdare, veselă de unică folosință foarte murdară, scutece de unică folosință şi tampoane igienice.

Cu cât avem o cantitate mai mică de deşeuri reziduale, separate de cele reciclabile, cu atât arătam că preţuim mai mult resursele minimizând cât se poate risipirea lor.

ATENŢIE!
Deşi sunt materiale reciclabile, următoarele categorii de deşeuri nu se depun la punctele de colectare selectivă:

  • Aparatură electrică şi electronică
  • Baterii şi becuri
  • Deşeuri provenite din construcţii
  • Cauciucuri
  • Baterii de maşină
  • Deşeuri textile
  • Deşeuri voluminoase (de exemplu o saltea veche)
  • Deşeuri toxice sau medicale

Pentru aceste categorii de deşeuri este nevoie să solicităm operatorului de salubritate să le ridice în regim special sau să le depunem în centre speciale de colectare.

Pe scurt, reciclăm în 2 paşi:

  1. Separăm deşeurile, chiar la locul unde se produc, după tipurile descrise mai sus.
  2. Mergem la punctul de colectare selectivă din apropierea casei şi le depunem pe categorii, urmând culoarea containerului.